Visie

Deze blog is een platform voor berichten i.v.m. belangrijke veranderingen in onze hele maatschappij met het oog op oplossingen die de Aarde en iedereen ten goede komen.

vrijdag 6 januari 2012

Dexia schaft bonus af en geeft premie in de plaats - deredactie.be

Belga

vr 06/01/2012 - 08:13 Update: vr 06/01/2012 - 10:15

Dexia kende vorig jaar een rampjaar en moest staatssteun krijgen om te overleven maar dat belette de restbank niet om haar Belgische personeelsleden een forse bonus te geven. Volgens de krant De Tijd liep het bedrag in sommige gevallen op tot 45.000 euro bruto. De vakbonden bevestigen het nieuws. Dexia Bank distantieert zich van haar oude zuster, de restbank Dexia nv.
beluister

Miranda Ulens (BBTK): "Heel moeilijke discussie"
Elke Maes (LBC): "Functiepremie is volkomen terecht"
Meyrem Almaci (Groen!): "Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar"

Na een verlies van meer dan 10 miljard euro vorig jaar, een diepe beursval en een levensnoodzakelijke financiële overheidsinjectie besliste de Dexiagroep om voor 2011 geen bonussen uit te keren. Maar dat weerhield de groep niet om eind vorig jaar twee cao's te ondertekenen waardoor de zowat 360 Belgische werknemers van de holding recht krijgen op een vervangende eenmalige "functiepremie".

De vakbonden bevestigen het bericht. In het geval van de socialistische vakbond zelfs schoorvoetend. "Het is een heel moeilijke discussie geweest", zegt Miranda Ulens van de BBTK. "We hebben gezegd, oké, een functiepremie van 200 euro per maand voor het uitvoerend personeel en 400 euro voor het lager kader, maar niet voor het directiecomité want dat draagt toch wel een grote verantwoordelijkheid voor de huidige problemen van het bedrijf", aldus Ulens.

De BBTK en haar Franstalige christelijke bond CNE weigerden dan ook om de tweede cao, voor de hogere kaderleden te ondertekenen. De Vlaamse christelijke vakbond LBC zag er geen graten in en tekende wel. Daardoor incasseerden minstens 50 hogere kaderleden een premie van 25.000 tot 45.000 euro. Bruto, welteverstaan. De premie werd samen met het loon van december gestort.

Elke Maes van LBC verdedigt de premie. "Die mensen hebben die crisis niet veroorzaakt. Ze leveren hun variabel loon voor 2012 al in. Zij krijgen dit jaar geen loonsverhoging maar ze moeten wel in zeer moeilijke omstandigheden in het bedrijf blijven werken."

"In het verleden zijn er misschien dingen gebeurd waar we ons vragen bij kunnen stellen, maar daar kunnen de mensen die nu in zeer moeilijke omstandigheden het bedrijf overeind moeten proberen te houden, niet voor gestraft worden. Ik denk dat het terecht is dat die mensen deze aanmoediging krijgen", aldus Maes.
Dexia Bank België neemt afstand

Dexia Bank België heeft zich vanmorgen meteen gedistantieerd van het nieuws dat haar vroegere zuster ondanks een rampjaar toch premies uitdeelt aan het personeel. "Wij distantiëren ons volledig van deze beslissing en begrijpen ze helemaal niet", zegt woordvoerster Moniek Delvou.

Ze benadrukt dat Dexia Bank België een nieuwe bank is met een andere deontologie. "Bij ons worden geen bonussen of functiepremies uitgedeeld", aldus Delvou. Dexia Bank België liet eerder al verstaan een nieuwe naam te willen aannemen om mogelijke verwarring met de restbank te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten